En ung manns ja blir til frelse for mange

Les historien til Makset, en mann med en historie som få andre!

Makset var 12 år da han fikk vite at han var adoptert, og den verden han kjente, raste sammen. Han begynte å hate sine biologiske foreldre for å ha forlatt ham, og sverget på at hvis han møtte dem igjen, skulle han drepe dem, eller i det minste se til at de ble såret. Makset ble en ung mann full av bitterhet. – Jeg bannet i hver andre setning, og havnet ofte i slåsskamper. Ved flere anledninger prøvde jeg til og med å ta livet mitt. 

Som ung voksen var Makset på stadig leting etter mening og noe som kunne gi ham fred. Han begynte å gå i lære hos en religiøs leder sammen med en venn på samme alder. Makset fulgte strengt religionens regler og ba på arabisk, men det ga ham ingen fred. Han leste mye om Sentral-Asias historie, og det plaget ham å finne ut hvordan religionen hadde utbredt seg på voldelig vis. 

Kameraten var forandret 
En dag la Makset merke til en endring som hadde skjedd i kameraten. Han var annerledes, forandret, og det lyste av ham! – Vet du at det finnes en Gud som er glad i deg? spurte kameraten. – Det gjorde sterkt inntrykk på meg å høre det, sa Makset. – Siden foreldrene mine hadde forlatt meg, var det vanskelig å tro at Gud kunne være glad i meg. 

– Du ber på arabisk, sa kameraten. – Forstår ikke Gud umit? Han forklarte Makset hvordan han nå ba til Gud på sitt eget språk. – Han begynte å fortelle meg om Jesus. Og da han lurte på om jeg ville ta imot Jesus, var jeg ikke i tvil, selv om jeg da ikke visste hva jeg egentlig sa ja til!  

Maksets syn på Jesus endret seg: – Før trodde jeg at Jesus var russernes gud, og at jeg måtte be på russisk. Men da jeg ba til Jesus på umit, følte jeg at noe endret seg. Med det samme ble livet mitt annerledes.  

Kort tid etter at Makset møtte Jesus, gjorde Gud det mulig for ham å treffe sin biologiske mor. – I stedet for å møte moren min med hat, kunne jeg nå møte henne slik Jesus hadde møtt meg, med tilgivelse.  

Makset forteller at Gud også ga ham en gave til å evangelisere. – Uansett hvor jeg gikk, fortalte jeg om Jesus.

–  Uansett hvor jeg gikk, fortalte jeg om Jesus.

Jesus eller kona
Ikke lenge etter at Makset ble en kristen, giftet han seg med Mariyam*. Makset hadde aldri forestilt seg at troen hans skulle skape problemer i forholdet. Kona var ennå ikke en kristen og sa til Makset: – Velg Jesus eller meg! Makset sto overfor en umulig beslutning. Jesus er min Gud, sa han, men du er min kone. Den natten ba Makset inderlig for henne, og i tiden etterpå tok hun aldri mer opp temaet. Etter noen måneder skjedde det bemerkelsesverdige; Mariyam ble også frelst! 

På samme tid var det en sterk vekkelse i Umitstan. Fra å bare være én husgruppe i Umitstan i år 2000, økte antallet til nesten hundre husmenigheter på fem år! Som en av lederne for husgruppene, og med et brennende engasjement for å dele troen, fulgte det en rekke politiavhør og bøter på Makset. 

I 2007 økte forfølgelsen og presset, og politiet beslagla alle Maksets papirer. En dag, mens Makset satt i avhør, ringte kona på mobilen. Gråtende fortalte hun at leiligheten deres ble ransaket av politifolk. Makset reiste seg brått og løp ut av avhørsrommet. Døren sto åpen, og ved politistasjonens hoveddør møtte han en vakt som var opptatt i telefonen. Vakten antok at Makset var fri til å gå. 

Da Makset kom hjem, møtte han politiet som var på vei ut av leiligheten. – De må ha trodd at jeg var blitt satt fri, siden de ikke prøvde å stanse meg. 

Makset skjønte at husfreden ikke ville vare lenge, så han dro fort videre til en kamerat. Da Mariyam ringte og sa at politiet var på vei, bestemte Makset seg for å flykte til hovedstaden med kameraten. Den lange reisen på 110 mil inkluderte 28 kontrollposter. Uten papirer klarte han likevel å komme seg videre. Jeg følte at Gud passet på! 

Bussturen 
Fra hovedstaden flyktet Makset videre til nabolandet Kasakhstan. For å komme seg over grensen, kledde Makset seg ut som en fattig gjeter og latet som om han var på leting etter sauene sine. – Da jeg kom meg over grensen, var jeg sikker på at jeg snart ville høre skudd, men skuddene kom heldigvis aldri. På den andre siden av grensen, snek jeg meg inn i en buss, og satte meg ned ved siden av en mann. Det tok ikke lang tid før jeg oppdaget at mannen var fra politiet. 
 
Mens hjertet hamret i brystet, lot Makset som om han sov. Han våget ikke å si et ord, redd for at politimannen skulle høre at han ikke var fra Kasakhstan. Bussen stanset omsider opp ved en kontrollpost, og alle måtte vise frem ID-papirer. Makset kjente svetten piple! Da det ble deres tur, kikket vaktene inn i bilen og fikk se politimannen som satt der. De sa: Dette er våre folk. Og dermed kunne de kjøre videre uten å vise papirer.
Lettelsen var enorm, utbrøt Makset. Makset fikk lyst til å omfavne politimannen. I ettertid har han lurt på om politimannen var en engel. 

Husmenighet i hovedstaden 
Makset slo seg ned i Almaty, Kasakhstans hovedstad. Han fikk fristende tilbud om å reise til både USA og Sverige, men det var hans brennende engasjement for kirken i Kasakhstan som holdt ham tilbake. Makset ønsket å dele Jesus med umit-folk som bodde i byen. Det tok ikke lang tid før han hadde startet en husmenighet. Ni måneder etter kom også Mariyam og barna til Almaty. 

Det stabile familielivet skulle vise seg å være kortvarig. Bare noen dager etter at det fjerde barnet ble født, ble Makset arrestert. Utsatt for harde forhør og mishandling, klarte Makset likevel å holde fast ved sin tro. Internasjonalt press førte til at Makset ble frikjent. Han fortsatte å fungere som pastor, tross farene og motgangen.  

Fra arrest til Sverige 
Høsten 2012 forverret situasjonen seg da Makset igjen ble arrestert. Denne gangen møtte han sterke anklager fra myndighetene i Umitstan. De beskyldte ham for å være terrorist, ekstremist, fundamentalist og separatist. Grunnlaget for alle anklagene var at han hadde drevet uregistrert menighetsvirksomhet. Makset satt med brevet fra Umitstans myndigheter i hånden som sa at han skulle utleveres. Han brettet ut brevet foran Gud i bønn som for å vise ham hva som nå var i ferd med å skje. 

Dagen etter hendte det noe som skulle snu helt om på Maksets situasjon: Representanter fra FN hentet Makset ut av fengselet og kjørte ham direkte til flyplassen. På flyplassen ventet Mariyam med alle barna, og en femte på vei. Hele familien ble satt på et fly til Sverige, og det skulle ta Makset mindre enn et døgn fra han satt i fengselet til både han og hele familien satt i en sofa i et fullt møblert hjem i Sverige.  

Helt siden Makset kom til Sverige, har han ikke holdt opp med å fortelle om Jesus, nå til sine nye landsmenn. Han fortsetter også å virke blant sitt eget folk gjennom live-møter over internett. Gjennom å fortelle sin historie, har Makset ledet over tusen mennesker til en frelsende tro på Jesus! En del av disse er blitt pastorer og ledere. I dag er Makset ansatt i en misjonsorganisasjon. 

"Gjennom å fortelle sin historie, har Makset ledet over tusen mennesker til en frelsende tro på Jesus!"

Foto: Wycliffe, bildene er “sladdet” for å ikke vise ansiktene til de rundt Makset
*Makset er ikke hans ekte navn

Skroll til toppen